Cana Del Vento

Cana Del Vento Petit Levrier Italien

Petit Levrier Italien

Gezondheid

De Italiaanse windhond is een ras dat als redelijk gezond wordt beschouwd met een lange levensduur, het is niettemin noodzakelijk ervoor te zorgen dat er serieus wordt gewerkt aan gezondheidsproblemen bij de fokkers en bij de selectiewijze.

De noodzaak om de genetische diversiteit te verbeteren is belangrijker dan ooit voor dit gezondheidsaspect, maar ook om te vechten tegen het overmatig gebruik van bepaalde fokkers die tot gevolg hebben dat de genetische diversiteit van een ras verarmt. De afwezigheid en/of het gebrek aan betrouwbaarheid van gegevens over onderwerpen en/of lijnen die door anderen zijn bewerkt, is een beperkende factor en blijft vandaag de dag de norm in bepaalde landen, zoals in de meeste Europese landen.

De IGCA (Italian Greyhound Club of America) ondersteunde al heel vroeg onderzoek dat nu genetische tests biedt voor pathologieën die geassocieerd zijn met recessieve autosomale mutaties zoals:

- Progressieve retinale atrofie IGa, IGb, IGc (SPRA) (laat begin)

- Glaucoom (PGA)

- Emaille hypoplasie of Ameleogenesis imperfecta (FEH)

Genetische screening kan daardoor zeer snel worden uitgevoerd bij de keuze van toekomstige fokkers.
Bij pathologieën met een meer complexe of onbekende erfelijkheidsgraad is het dan noodzakelijk om de fokdieren en hun productie gedurende hun hele leven te observeren. 

- Congenital megesophagus

Patellar Luxation

Legg-Perthes disease (aseptic necrosis femoral head)

Epilepsy

- Dilated Cardiomyopathy

- Spontaneous or minimal stress fractures of long bones in young dogs

Color dilution alopecia (disorder of blues, blue fawns) 

- Vitreous degeneration

Cataracts

- Lens luxation (PLL) 

Liver shunts

- Multiple autoimmune diseases; thyroiditis

Periodontal disease (gingivitis/ periodontitis with gum recession and early tooth loss)


Bronnen

https://italiangreyhound.org/index.php/ig-health/ig-health-2/

https://italiangreyhound.org/index.php/ig-health/health-resources/


https://www.vgl.ucdavis.edu/services/dog/GeneticDiversityInItalianGreyhounds.php 

References

Italian Greyhound: https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Greyhound.


Niels C. Pedersen, Hongwei Liu, Angela Leonard, Layle Griffioen. 2015. A search for genetic diversity among Italian Greyhounds from Continental Europe and the USA and the effect of inbreeding on susceptibility to autoimmune disease. Canine Genetics Epidemiology, 2:17. Open access at: https://cgejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40575-015-0030-9.

Pedersen NC, Liu H, Greenfield DL, Echols LG. 2012. Multiple autoimmune diseases syndrome in Italian Greyhounds: preliminary studies of genome-wide diversity and possible associations within the dog leukocyte antigen (DLA) complex. 
Vet Immunol Immunopathol 145:264–276. doi:10.1016/j.vetimm.2011.11.015

Dickinson T. Color dilution alopecia. https://italiangreyhound.org/index.php/ig-health/ig-health-2/color-dilution-alopecia/.

Susceptibility to PRA in Italian Greyhounds.https://www.vgl.ucdavis.edu/services/italiangreyhound.php.

Susceptibility to Primary Closed Angle Glaucoma in Italian greyhounds. https://www.vgl.ucdavis.edu/services/italiangreyhound.php.

Gandolfi B, Liu H, Griffioen L, Pedersen NC. 2013. Simple recessive mutation in ENAM is associated with amelogenesis imperfecta in Italian Greyhounds. Animal Genetics 44:569-578. doi: 10.1111/age.12043.